torstai 6. joulukuuta 2012

6.12.

Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!

Meinasin aamulla portaita alas marssiessa kompastua omaan kenkääni, joka oli täytetty pähkinöillä, suklaalla ja mandariineilla. Sveitsissä on kuudes joulukuuta Samichlaus-päivä. Saksassa häntä nimitetään Nikolaukseksi. Kiltit lapset saavat herkkuja, mutta huonokäytöksiset vie Schmutzli mahdollisesti säkissään pois. Tai jotain sinne päin. Oon aika sekaisin näistä kaikista eri jouluhahmoista. Jouluaattona lahjat jakaa Christkind.

En tiedä, mitä siellä Suomessa tällä hetkellä tapahtuu, mutta täällä on joulu jo alkanut. Tavallaan hyväksyn joululaulujen soiton, mutta jos niitä tulee kaikilta "normaaleiltakin" radiokanavalta, saattaa asia alkaa ärsyttämään. Lisäksi jokaisella kylällä on oma joulutorinsa. Täällä mun pikku kylässäni se oli viime perjantaina. Meillä oli isäntäperheen kanssa oma kojumme, jossa myytin muun muassa huopatossuja ja piparkakkuja. Piparkakkuja ei täällä tunneta (paitsi jos joku on sattunut näkemään niitä Ikeassa), mutta onnistuin vääntämään itse taikinan ja vielä paistamaan kaikki sen pahemmin polttamatta. Jollain toisella ihmeellä onnistuin myös tapaamaan joulutorilla kolmeen kertaan suomalaisia.

Asiasta kolmanteen. Ymmärrän kyllä, että Sveitsi on kolmikielinen maa. Tai nelikielinen, ota siitäkin nyt selvää. Mutta miten ihmeessä samana päivänä sekä historian- että musiikinopettaja päättävät ottaa esille italiankielisiä lauluja? Historiassa opettajamme oli jopa vaivautunut etsimään käännöksen ranskaksi, mikä tietysti auttaa paljon. :D (Tosiaan, en tiedä, olenko jo maininnut, että olen saksankielisessä Sveitsissä.)

Aika kuluu aika kuluu aika kuluu. Melko tasan kolmasosa vuodesta on jo mennyt. Seitsemästoista joulukuuta tulee tasan neljä kuukautta täyteen! Monet meidän koulun vaihtareista ovat tulleet tänne jo helmikuussa, eli he lähtevät ihan ihan pian pois. Jotenkin mun pitää päästä heitä vielä näkemään, mutta mites matkustat yhtäkkiä Aasiaan tai Etelä-Amerikkaan. Ehkä me vielä joskus nähdään. Ehkä.

Lähes unohdin kertoa, että oltiin pari viikkoa sitten isäntäperheen kanssa Berliinissä! Sää ei ollut kaikista parhain ja joulutorit aukesivat vasta juuri paluuta seuraavana päivänä, mutta oli siitä huolimatta mahtava reissu. Olimme siellä vain kaksi yötä, mutta ehdittiin siitä huolimatta nähdä monia monia paikkoja. Joulutungos KaDeWe:ssa, entisen Itä-Berliinin televisiotorni, Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, Bundeshaus (?) ja DDR-museo nyt esimerkiksi. Mun kamera hajosi kesken reissun, eli sieltä ja viime viikoilta muutenkaan ei juuri kuvia ole, mutta yritän edes jotain löytää.
kuuluisa Itä-Berliinin Ampelmann

KaDeWe!  
 
    
Lisäksi vielä pari kuvaa lokakuulta. Ensimmäinen on koululeiriltä Alpeilta. Jälkimmäinen Rheinfall Schaffhausenissa, joka on lähes pohjoisin paikka Sveitsissä.3 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Terppa! Joo, Berliini on kiva paikka käydä. Mä olin jo heittänyt toivoni uusista blogipäivityksistä, mutta nyt täällä olikin!

Huippuhyvää joulua sinne!

Unknown kirjoitti...

Hienoja kuvia. Berliinistä muistan sen mahtavan museon, johon on ryöstetty Kreikasta ja Lähi-idästä mahtavia fasaadeja ja muita rikkauksia. Sen nimi nyt oli .......

Hei täällä lunta lunta lunta vaan ja sitä me täällä kolaillaan.

Lintuja syötetään ja taivastellaan.

Okein rauhatonta Joulua sinne maan ääriin. Me tehdään täällä niinkuin aina ennenkin.

Lämpimät terveiset
Eeva ja varavaari

Marmota kirjoitti...

Joo kyllä tänne aina uutisia päivittelen, vaikka vähän taukoa tulisikin. :D
Jos kommentteja tulee vanhempiin teksteihin, ne tulee mulle ensin hyväksyttäväksi - menee siis aina vähän aikaa, ennen kuin ne blogissa näkyy.
Hyvää joulua kaikille!!

Lähetä kommentti