perjantai 9. marraskuuta 2012

Hoi!

Aijaijai kun on blogin säännöllisesti päivittäminen jäänyt.

Reilun kuukauden aikana on tietysti ehtinyt tapahtua paljon asioita. Koulusta oli kaksi viikkoa syyslomaa, joista toinen oltiin isäntäperheen kanssa Etelä-Ranskassa. Työviikolla, eli käytännössä leirillä luokan kanssa, oltiin vuorilla (lunta ja mustikoita!) ja valmistettiin itse mm. saippuaa ja käsirasvaa. Junalla Zürich, nopeasti Bern ja pari pienempää paikkaa nähty. Isäntäperheen kanssa ollaan tehty viikonloppuisin joitain pieniä reissuja. Koulussa ymmärrän jo kaiken, mitä tarvitsee ymmärtää. :D

Sveitsinsaksa tulee tuottamaan ongelmia vielä pitkän aikaa, mutta ns. hochdeutschin kanssa menee tosi hyvin. Pystyin heti alusta lähtien komminukoimaan saksaksi, ja nyt pystyn puhumaan saksaa paljon helpommin kuin esimerkiksi englantia. Välillä pitää edelleen jaksaa selittää viisi minuuttia jonkin sanan ympäri, huitoa käsillä, muuten vaan sönköttää ja niin edelleen, mutta yleensä pystyn puhumaan niin kuin normaali ihminen. Itse on tosi vaikea arvioida sitä, kuinka vahva aksentti vielä on tai kuinka hyvältä puhe kuulostaa, mutta kuulemma ainakin jostakin asiasta innostuneena puhun tosi hyvin. Kurkkuäänteen olen jo lähes oppinut!

Voisin vielä ilmoittaa, että olen sopeutunut sveitsiläiseen kulttuuriin. Suomalaisten tavat kommunikoida alkaa jäädä taka-alalle. Suomen kielen sanavarasto alkaa myös heiketä. Isäntäperhe opettaa mulle niinkin tärkeitä saksan kielen sanoja (oon muuten jo unohtanut ne) kuin maiskuttaa ja ryystää, ja kun mun piti vastavuoroisesti sanoa ne suomeksi, niin öö-öö-odottakaas vähän-kyllä mää ne muistan-okei sanon huomenna ja juu. Kellonaikaa en myöskään osannut sanoa suomeksi.

Kuvia tulisi muuten, mutta muistitikku on jossain enkä jaksa etsiä sitä jne jne jne. Koitan kirjoittaa jatkossa vähän useammin.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hyvä, että löydyit. Oltaisiin jo oltu huolestuneita, ellei oltaisi käyty välillä Pirkkalassa ja saatu vihiä lomailuistasi. Raija tiesi kertoa kolmen viikon oletettavasta paussista plokiin. Näin "ammattini" puolesta täytyy sanoa, että on hyvä saada tuntumaa kemiaan, koska sieltä on moni huippumuusikko tullut esiin. Nimiä en nyt mainitse. Paljon terkkuja sateiselta Pirtiltä.

Lähetä kommentti